1. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.
Ματθαίος: Είμαι ο Ματθαίος Δακουτρός, επαγγελματίας βιολιστής και καθηγητής μουσικής. Ασχολούμαι επίσης με τη σύνθεση και την ενορχήστρωση ενώ παίζω και στο Avant-Garde/Progressive Metal συγκρότημα art of simplicity.
Φώτης: Με βάφτισαν Φώτη και πήρα το επίθετο Νικολακόπουλος. Δεν πειράζει, πλέον δεν σιχαίνομαι όλες τις παραδόσεις. Κάνω μαθήματα σε παιδιά και εσχάτως ξεναγήσεις σε ρηχούς τουρίστες. Γράφω ενίοτε για μουσικές και κάποια άλλα δικά μου.
2. Συστήστε μας το βιβλίο «Θόρυβοι και Καπιταλισμός».
Μ: Είναι μία ενδιαφέρουσα συλλογή κειμένων, κυρίως λόγω των πολιτικών και κοινωνικών διαστάσεων που καλύπτει, μιας και δημιουργούν μία διαφορετική
αντίληψη για τη θέση της μουσικής μέσα στη κοινωνία αλλά και για το πώς γενικότερα αντιλαμβανόμαστε τη τέχνη.
Φ: Το βιβλίο είναι μια σειρά δοκιμίων που το καθένα με τον δικό του τρόπο πραγματεύεται τη σχέση της πειραματικής μουσικής με την, μισητή σε όλους μας ελπίζω, καπιταλιστική διαμεσολάβηση.
3. Ποιο ήταν το έναυσμα που σας οδήγησε στο να μεταφράσετε το συγκεκριμένο βιβλίο;
Μ: Ο Φώτης μας σύστησε τα κείμενα και αμέσως ενδιαφέρθηκα λόγο της θεματικής. Από εκεί και πέρα θεωρήσαμε ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό που θα μας έκανε περήφανους να βοηθήσουμε στη διάδοσή του.
Φ: Διαβάζοντας αρχικά τα κείμενα στα αγγλικά εντυπωσιάστηκα με την πολυμορφία τους και την παντελή έλλειψη σοβαροφάνειας τους. Ελπίζω και όποιος/α διαβάσει το βιβλίο να νοιώσει ανάλογα.
4. Για ποιο λόγο να διαβάσουν οι αναγνώστες τo «Θόρυβοι και Καπιταλισμός»;
Μ: Για τις διαφορετικές απόψεις του κάθε συγγραφέα αλλά και για τη γενική εικόνα που βγαίνει από αυτές. Δυστυχώς στην Ελλάδα επικρατεί μία αρκετά συντηρητική άποψη για τη μουσική και τη τέχνη οπότε όσοι θέλουν να ανοίξουν τους ορίζοντές τους θα βρουν κάτι ενδιαφέρον στο βιβλίο.
Φ: Για τις παραπάνω αιτίες, γιατί είναι καλά κείμενα, γιατί η ελληνική βιβλιογραφία είναι ελλιπέστατη, γιατί το βιβλίο πιστεύουμε πως και αισθητικά αξίζει τον κόπο, τον χρόνο και το έξοδο.
5. Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο;
Μ: Σε ανθρώπους που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή μη με τη μουσική, σε όσους ενδιαφέρονται για την αντίληψη της τέχνης, και όσους συνδέουν άμεσα τη τέχνη με τη πολιτική και τη κοινωνία. Σε οποιονδήποτε νομίζει ότι διαβάζοντας ένα βιβλίο ανοίγει μια χαραμάδα φως στο μυαλό του και στην ψυχή του.
Φ: Έχω υπόψη μου κάποιες και κάποιους αλλά δεν θα το πω, γιατί πάντα θα ελπίζω πως οι τέχνες πρέπει να απευθύνονται σε όλους και όλες… Στα σοβαρά, σε όσους και όσες αντιμετωπίζουν τη μουσική ως περιπέτεια χωρίς προσχεδιασμένο αποτέλεσμα.
6. Τι σημαίνει για εσάς ο τίτλος «Θόρυβοι και Καπιταλισμός»;
Μ: …
Φ: Παιχνίδι και συνάμα σαφή δήλωση προθέσεων. Μια κάποια ένεση ιδεολογίας, μια και “κανένας ήχος δεν είναι αθώος” όπως λέει και ο αγαπημένος Eddie Prevost, στο σώμα κάθε μουσικής.
7. Ποιος/Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας Έλληνες ή ξένοι συγγραφείς;
Μ: Χωρίς σειρά προτίμησης προφανώς, Leo Tolstoy, Pyotr Kropotkin, Aldus Huxley, Ηλίας Πετρόπουλος, JM DeMatteis, Alan Moore.
Φ: Από Έλληνες ο Τσίρκας, ο Ταχτσής, ο Βιζυηνός, ο Παπαδιαμάντης και ο Εμπειρίκος. Από ξένους η Γουλφ, ο Πύνσον, ο Μπάροουζ,ο Ντοστογιέφσκι, ο Ντανιλο Κις και ο Φίλιπ Ντικ. Θα ήθελα να βάλω άλλα 156 ονόματα.
8. Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;
Μ: Αυτή τη στιγμή θα έλεγα ή η Αλληλεγγύη του Kropotkin ή το Μετά από πολλά Καλοκαίρια του Huxley
Φ: Βάζοντας ένα και μοναδικό κριτήριο τη διαχρονικότητα τους μέσα μου, θα έλεγα Οι αδερφοί Καραμαζώφ, το V., το Στο δρόμο,το Τρίτο Στεφάνι και το Ο Έρωτας στα χρόνια της χολέρας.
9. Ποια είναι κατά τη γνωμη σας η θέση του βιβλίου στην εποχή μας;
Μ: Σίγουρα σε ένα πολιτικό καθεστώς σαν το σημερινό, και με τις τέχνες γενικότερα στην Ελλάδα τουλάχιστον να μην είναι και στα πάνω τους, ένα βιβλίο σαν και αυτό ίσως βοηθήσει να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική και να αναθεωρήσουμε τα πράγματα πυο θεωρούμε δεδομένα.
Φ: Αυτή που ήταν πάντα: καταλύτης έντονης εσωτερικότητας και συγκολλητική ουσία πολλών πολύ μικρών επαναστάσεων που ίσως κάποτε οδηγήσουν στη μεγάλη εφόσον ο πλανήτης θα υπάρχει.
10. Σκέφτεστε να γράψετε κι άλλο βιβλίο στο μέλλον;
Μ: Βεβαίως, εφόσον βρεθεί το κατάλληλο υλικό και η όρεξη και αφού έχουμε αρχίσει ήδη μία καλή συνεργασία. Προσωπικά μιλώντας δοκιμάζω αυτό τον καιρό να γράψω κάτι δικό μου.
Φ: Το να βλέπεις το όνομα σου τυπωμένο σε ένα βιβλίο αποτελεί ευλογία, οπότε με τρέλα, ναι.