Δέκα ερωτήσεις για τη συγγραφέα Μάρθα Αποστολίδου και το παραμύθι της “Η ομελέτα του Αιμίλιου“.
1. Πες μας λίγα λόγια για σένα.
Είμαι νηπιαγωγός. Η συνειδητοποίηση του επαγγέλματός μου, μου δώρισε μια ενδιαφέρουσα ανάγκη. Να επιθυμώ να κάνω πολλά όμορφα πράγματα με ένα σκοπό, να γνωρίσω το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι της μικρής μας ζωής. Αγαπώ τη ζωγραφική, τη μουσική, το διάβασμα, τη φωτογραφία, την κεραμική, τα ζώα, τα φυτά και τόσα άλλα.
2. Σύστησέ μας το βιβλίο σου «Η ομελέτα του Αιμίλιου».
Η ομελέτα του Αιμίλιου είναι ένα βιβλίο με χιούμορ και φαντασία. Προσεγγίζει το διατροφικό θέμα και τη δυσκολία των μικρών παιδιών να δοκιμάσουν νέες γεύσεις απαραίτητες για την καλή τους υγεία.
3. Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσεις να γράφεις το βιβλίο σου;
Ένας αγαπημένος μαθητής, ένα αγαπημένο όνομα και το αγαπημένο μου φαγητό ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα μικρό σχεδιάκι στο χαρτί. Από εκεί άρχιζε να χτίζεται μια ιστορία με εικόνες καθώς οι περισσότερες σκέψεις μου είναι “εικονογραφημένες”.
4. Για ποιο λόγο να διαβάσουν οι αναγνώστες το παραμύθι «Η ομελέτα του Αιμίλιου»;
Η ανάγνωση παιδικών βιβλίων διασκεδάζει, προβληματίζει και γλυκαίνει τη ζωή. Ο Αιμίλιος έχει και αυτός τους ίδιες ελπίδες για τους αναγνώστες του.
5. Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το παραμύθι;
Στην προσχολική ηλικία, στην πρώτη σχολική ηλικία αλλά και όσους αγαπούν το παιδικό βιβλίο.
6. Γράφεις και εικονογραφείς η ίδια τα παραμύθια σου. Ποιο από τα δύο προηγείται κατά τη δημιουργία τους, η εικόνα ή το κείμενο;
Οι ιδέες και οι εικόνες έρχονται στο μυαλό μου ξαφνικά, με μια ανέλπιστη συχνά αφορμή και πλέκονται σιγά σιγά στη σκέψη μου. Μεγαλώνουν με τον καιρό και προχωράνε, πλουτίζουν, αλλάζουν και κάποια στιγμή ένα ολοκληρωμένο κάδρο ιστορίας και εικόνας αποθηκεύεται στη μνήμη μου. Τότε αρχίζω να ζωγραφίζω έχοντας πάντα μπούσουλα την υπόθεση της ιστορίας μου.
7. Ποιος/Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου Έλληνες ή ξένοι συγγραφείς; Έχουν επηρεάσει το έργο σου;
Αγαπώ τόσους πολλούς! Μερικά ονόματα ιδιαίτερα αγαπημένα είναι o David Henry Thoreau, ο Joseph Roth, o Stefan Zweig, o Heinrich Bell, o Cesare Pavese, η Σώτη Τριανταφύλλου , ο Μενέλαος Λουντέμης ο Τάσος Λειβαδίτης. Τα βιβλία επηρεάζουν τη σκέψη μου, την κρίση μου, την θέση μου στον κόσμο. Τα επιλέγω και τα μελετώ. Με επηρεάζουν και μου παραστέκονται σε ό,τι κάνω. Μου απαντούν και στέκονται φίλοι, δίπλα μου, στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Εύχομαι και ελπίζω να επηρεάζουν κάθε έκφρασή μου.
8. Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;
Το αγαπημένο μου βιβλίο, αυτό που θα έβαζα στο βαλιτσάκι μου αν μπορούσα να γυρίσω τον κόσμο, είναι το Walden ή Η ζωή στο δάσος του Henry David Thoreau. Αλλά επειδή νομίζω πως το βαλιτσάκι μου χωράει ακόμη ένα θα έβαζα και τον Ξένο του Albert Camus.
9. Ποια είναι η θέση του παιδικού βιβλίου στην εποχή μας κατά τη γνώμη σου;
Το παιδικό βιβλίο έχει πιστεύω δικαίως καταλάβει τη θέση ενός μικρού έργου τέχνης που απευθύνεται σε όλους και λειτουργεί για τον καθένα διαφορετικά ανάλογα με τις ανάγκες του. Εικαστικές τέχνες, ποίηση, λογοτεχνία, παιδαγωγική αποκτούν μέσα από το παιδικό βιβλίο μια ανθρωπιστική διάσταση, ένα κοινό τόπο ανθρώπων που επιλέγουν την ελπίδα, την αλληλεγγύη, το κοινό ανθρώπινο μέλλον. Η δύναμή του είναι τεράστια, όλο πιο αναγνωρίσιμη και επιθυμητή στις μέρες μας. Το παιδικό βιβλίο ανθίζει και θα συνεχίσει να το κάνει.
10. Σκέφτεσαι να γράψεις κι άλλο βιβλίο στο μέλλον;
Το μυαλό μου γράφει και ζωγραφίζει συνέχεια ιστορίες και όνειρα. Αν ζήσουν στη καρδιά μου ή θα αγαπηθούν και από άλλους είναι μια από τις γλυκιές ελπίδες του μέλλοντος.