1. Πες μας λίγα λόγια για σένα.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Όταν αυτή η πόλη ήταν ακόμη η πόλη των γειτονιών. Όταν τα παιδιά έπαιζαν ελεύθερα χωρίς φόβο μέσα στους δρόμους. Μετά τις σπουδές μου εγκαταστάθηκα στην αγαπημένη μου, γεμάτη εικόνες και μυρωδιές, μελαγχολική κάποιες και ζωντανή άλλες φορές, Πρέβεζα. Εδώ που η θάλασσα είναι ίσως η κερκόπορτα του παραδείσου! Όταν δεν ανακατεύομαι μέσα σε αυτές τις εικόνες βουτάω στις σελίδες κάποιου βιβλίου, όντας αδηφάγος ταξιδευτής. Ποτέ δεν έχω ξεκινήσει όμως δεύτερο βιβλίο χωρίς να έχει διαβαστεί και η τελευταία λέξη αυτού που κρατάω στα χέρια μου αφού αναζητώ τη προσωπική λύτρωση του συγγραφέα.
2. Σύστησέ μας το βιβλίο σου «Ο Υφασμάτινος Δράκος».
Το βιβλίο μου «Ο Υφασμάτινος Δράκος» είναι μια ιστοριούλα, ένα παραμύθι αλλά και μια πραγματικότητα. Ο καθένας μπορεί να το αντιμετωπίσει ανάλογα. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται ένα σύγχρονο πρόβλημα, αυτό της καταστροφής της Γης! Δύο παιδιά, ο Θωμάς και η Νεφέλη, η πίστη και η θέληση τους που σπανίζουν σε εμάς τους ενήλικες, ο δήμαρχος με το μισό μουστάκι, η όμορφη μάγισσα, ο γέρος ερημίτης, ο ψηλός νάνος και ο υφασμάτινος δράκος! Όλοι αντίθετοι χαρακτήρες από όσα έχουμε διδαχθεί ως τώρα βάζουν ο καθένας ένα σπουδαίο λιθαράκι στην πιο κρίσιμη μάχη που έχει διεξαχθεί ως τώρα, αυτή απέναντι στο πλαστικό δράκο. Υπάρχουν δράκοι όμως; Νομίζω πως μια περιήγηση στις σελίδες θα δώσει την απάντηση…
3. Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσεις να γράφεις το βιβλίο σου;
Η συγγραφή ξεκίνησε μετά από προτροπή μιας πολύ καλής μου φίλης σε συνάρτηση με την εσωτερική ανάγκη που είχα για να γαργαλίσω την παιδική φαντασία. Ειδικότερα όμως «Ο Υφασμάτινος Δράκος» ξεπετάχτηκε μέσα από την γενικότερη κατάσταση που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με την αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας στη χώρα μας.
4. Για ποιο λόγο να διαβάσουν οι αναγνώστες τo παραμύθι «Ο Υφασμάτινος Δράκος»;
Ο πρωταρχικός λόγος είναι για να περάσουν ευχάριστα ταξιδεύοντας μέσα στις σελίδες του. Η γραφή είναι απλή και οι χαρακτήρες ανατρεπτικοί, ακόμη και αστείοι σε κάποιες περιπτώσεις. Κατά επέκταση όμως το βιβλίο παραθέτει το πρόβλημα της καταστροφής του πλανήτη μας και θα είμαι πολύ χαρούμενος να αποτελέσει ένα μικρό έναυσμα να ασχοληθούν οι αναγνώστες του με αυτό. Η Γη έχει ανάγκη από συμμάχους και ελπίζω να τους βρει στο πρόσωπο των μικρών παιδιών!
5. Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο σου;
Το βιβλίο μου «Ο Υφασμάτινος Δράκος» απευθύνεται σε όλα τα παιδιά. Τα μικρά με την ασυναγώνιστη και αξιολάτρευτη φαντασία που τώρα ανοίγουν τα φτερά τους και με μια αθώα ματιά ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο και…. εμάς τα μεγάλα. Γιατί έχουμε ξεχάσει πως κάποτε ήμασταν παιδιά, πως είναι όμορφο να φαντάζεσαι, να ονειρεύεσαι και να ταξιδεύεις σε μαγικά μέρη!
6. Γιατί επέλεξες τον τίτλο «Ο Υφασμάτινος Δράκος»;
Ο υφασμάτινος δράκος ως χαρακτήρας δεν είναι η κινητήρια δύναμη του παραμυθιού. Αυτή είναι η πίστη των παιδιών. Αυτοί είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές όπως πρέπει να είναι ο καθένας από εμάς. Όμως ο υφασμάτινος δράκος είναι η πηγή του καλού, ένας ισορροπημένος πρίγκιπας και αυτός που μπορεί να μας εμπνεύσει, να μας καθοδηγήσει και να παίξει βασικό ρόλο στην έκβαση της μάχης. Δίκαια λοιπόν πιστεύω ότι κατακτά το τίτλο του παραμυθιού.
7. Ποιος/Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου Έλληνες ή ξένοι συγγραφείς; Έχουν επηρεάσει το έργο σου;
Αγαπημένος ιστορικός και όχι συγγραφέας είναι φυσικά ο πατέρας της ιστορίας Ηρόδοτος. Λατρεύω την ιστορία και τα διδάγματά της. Από τους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς δεν τολμώ να επιλέξω φοβούμενος να αδικήσω κάποιον. Από τους ξένους συγγραφείς όμως σαγηνεύτηκα σε μικρή ηλικία από τον Ιούλιο Βερν και την φαντασία του που στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε πολλές περιπτώσεις σε πραγματικότητα! Σίγουρα λοιπόν ο Ιούλιος Βερν με έχει επηρεάσει στο ότι η φαντασία δεν γνωρίζει όρια.
8. Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;
Ερώτηση με απίστευτα δύσκολη απάντηση. Θα επιλέξω το πρώτο μου βιβλίο ως μωρό, «Δέκα μικρά λαγουδάκια» που έχει συναισθηματική αξία για εμένα και ένα βιβλιαράκι τσέπης με χριστουγεννιάτικα διηγήματα. Ένα από αυτά αναφέρεται σε μια γιαγιά, χωρίς οικονομική άνεση, που την παραμονή των Χριστουγέννων διαλύει το εγώ της για να ζητιανέψει μέσα στο κρύο όχι για αυτή αλλά για μια άτυχη, φτωχή και χήρα γειτόνισσά της με άρρωστο παιδί ώστε να τους προσφέρει χαρά μέσα στις γιορτές. Επιπλέον αν και είναι εγωιστικό δεν θα μπορούσα να αφήσω εκτός το βιβλίο μου «Ο Υφασμάτινος Δράκος» αφού αποτελεί κομμάτι μου.
9. Ποια είναι κατά τη γνωμη σου η θέση του βιβλίου στην εποχή μας;
Θα μπορούσα να παραλληλίσω τη θέση του βιβλίου στις μέρες μας με την θέση των ανθρώπινων σχέσεων στη ζωή μας. Το βιβλίο μπορεί να αποδειχθεί σπουδαίος συνοδοιπόρος, ακόμη και φίλος. Όπως όμως, κυρίως λόγω της καθημερινότητας, έχουμε ορθώσει τοίχο στις επαφές μας με τους ανθρώπους έτσι είμαστε απόμακροι και ως προς τα βιβλία. Η ανταμοιβή ενός αληθινού χαμόγελου από κάποιον, το σφίξιμο του χεριού, μια ζεστή κουβέντα και αντίστοιχα ένα βιβλίο που θα εξάψει την φαντασία, που θα προβληματίσει ακόμη για ένα σύγχρονο πρόβλημα, δεν είναι ουτοπία αλλά ουσία που χρειαζόμαστε για μια ποιοτικότερη ζωή.
10. Σκέφτεσαι να γράψεις κι άλλο βιβλίο στο μέλλον;
Είμαι ήδη στην διαδικασία του επόμενου βιβλίου. Δεν θα μαρτυρήσω όμως το θέμα. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη!