Δέκα ερωτήσεις για τη συγγραφέα Ελίνα Πουλημένου και το βιβλίο της “Ο Βασίλης, ο μικρός γεωπόνος“.
1. Πες μας λίγα λόγια για σένα.
Ονομάζομαι Ελίνα Πουλημένου, έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στην Αθήνα. Σπούδασα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζομαι στην Αθήνα στο αντικείμενό μου. Έχω 2 γιους και αυτοί είναι το κίνητρό μου για ό,τι κάνω στη ζωή μου από δω και μπρος. Λατρεύω τα παιδιά, οπότε το να γράψω κάτι για να συμβάλλω με κάποιο τρόπο στις γνώσεις τους ήταν για μένα μονόδρομος.
2. Σύστησέ μας το βιβλίο σου «Ο Βασίλης, ο μικρός γεωπόνος».
Ο μικρός γεωπόνος μαθαίνει από τον παππού του πώς να φροντίσει τα λουλούδια και τα δέντρα αλλά και ο παππούς μαθαίνει από το Βασίλη πώς να βάζει μία παύση για λίγο στη ζωή των ενηλίκων και να απολαμβάνει τις στιγμές με τον εγγονό του. Οι στιγμές αυτές, οι απλές, με ανθρώπους που αγαπάμε και σε συνδυασμό με τη φύση είναι πιστεύω οι πιο σημαντικές και οι πιο απαραίτητες αν σκεφτεί κανείς τους απαιτητικούς και γρήγορους ρυθμούς στους οποίους ζούμε καθημερινά.
3. Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσεις να γράφεις το βιβλίο σου;
Όταν ο μεγάλος μου γιος ήταν 1 έτους έψαχνα να του πάρω διάφορα βιβλία για να γνωρίσει και με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο. Ό,τι έβρισκα δεν μου άρεσε πολύ, είχε ανακρίβειες και σκόρπιες πληροφορίες. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα μου να γράψω ένα βιβλίο που να περιλαμβάνει συνοπτικά κάποιους τομείς της γεωπονικής. Σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τα παιδιά κρατάμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας το Βασίλη το μικρό γεωπόνο.
4. Για ποιο λόγο να διαβάσουν οι αναγνώστες το παραμύθι «Ο Βασίλης, ο μικρός γεωπόνος»;
Ο αναγνώστης σε αυτό το βιβλίο μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες για τα πιο κοινά καλλωπιστικά φυτά, για διάφορα αρωματικά, για κηπευτικά, για δένδρα καθώς και για ασθένειες ή έντομα που προσβάλλουν κάποια από αυτά. Με ευχάριστο τρόπο, καθώς όλο το βιβλίο απαντάται σε διάλογο μεταξύ του παππού και του μικρού Βασίλη, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να αποκτήσει νέες γνώσεις χωρίς να το καταλάβει. Απλώς διαβάζοντας ένα ευχάριστο διήγημα στο παιδί του.
5. Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το βιβλίο;
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Από τα μικρά παιδιά που τώρα ξεκινούν την εξερεύνησή τους στη φύση ως και τους ενήλικες που θα χρειαστούν κάποια πληροφορία που ίσως δε γνώριζαν. Δε θέλω να το περιορίσω ηλικιακά οπότε θα πω πως είναι ένα δώρο για όλους.
6. Πόσο εύκολο πιστεύεις είναι για ένα παιδί να ασχοληθεί με τη γεωπονική;
Κάθε παιδί έχει έμφυτη την περιέργεια για τη φύση, για το πώς φυτρώνουν τα λουλούδια, για τα πού βρίσκουμε τα λαχανικά και τα φρούτα που τρώμε καθημερινά. Με τον κατάλληλο ενήλικα στο πλάι του το παιδί μπορεί πολύ εύκολα να ασχοληθεί και να αγαπήσει την ενασχόληση αυτή.
7. Ποιος/Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου Έλληνες ή ξένοι συγγραφείς; Έχουν επηρεάσει το έργο σου;
Μία από τις αγαπημένες μου Ελληνίδες συγγραφείς είναι η Ρένα Ρώσση ΖαΪρη. Κάθε της βιβλίο είναι ένα ταξίδι για μένα. Από τους ξένους συγγραφείς ξεχωρίζω τον Sebastian Fitzek καθώς τα βιβλία του εμβαθύνουν στον τομέα της ψυχολογίας και αυτό είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ.
Αν μπορούσα να ταυτιστώ με κάτι από τα παραπάνω και να επηρεαστεί από αυτό το έργο μου, ίσως να είναι το πώς ένα βιβλίο μπορεί να σε ταξιδέψει. Γι αυτό ο μικρός γεωπόνος ξεναγεί τους αναγνώστες του στο μικρό του μποστανάκι. Τους καλεί να ταξιδέψουν μαζί του ανάμεσα σε υπέροχα αρώματα και αμέτρητα χρώματα!
8. Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;
Αγαπημένο βιβλίο, βιβλίο που με έκανε να αγαπήσω ακόμη πιο πολύ τα βιβλία είναι το «Το δέμα» του Sebastian Fitzek αλλά και το «Η Αλμύρα» της Ρένας Ρώσση ΖαΪρη που με συντρόφευσε σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου.
9. Ποια είναι η θέση του παιδικού βιβλίου στην εποχή μας κατά τη γνώμη σου;
Το παιδικό βιβλίο καταλαμβάνει όλο και πιο ισχυρή θέση στις μέρες μας. Είναι σημαντικό τα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία να βρίσκουν, να ξεφυλλίζουν και αργότερα να διαβάζουν μόνα τους βιβλία που αναφέρονται στον πραγματικό κόσμο και στο πώς αυτός λειτουργεί και όχι στα κλασσικά παραμύθια που ως ένα βαθμό μπερδεύουν τα παιδιά για το τι μπορεί να είναι αληθινό και τι όχι.
10. Σκέφτεσαι να γράψεις κι άλλο βιβλίο στο μέλλον;
Φυσικά και θα γράψω. Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στο μεγάλο μου γιο. Σειρά τώρα έχει ο μικρός!