Δέκα ερωτήσεις για τη συγγραφέα Γιάννα Καραμάνου και το βιβλίο της “Το λογισμικό της ευτυχίας“.
1. Πες μας λίγα λόγια για σένα.
Ανήκω στους ανθρώπους που άργησαν να βρουν την κλίση τους. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος δεν λειτουργεί ως απώλεια, αλλά ως πολύτιμη εμπειρία. Οι σπουδές στα νομικά σίγουρα ακόνισαν την αντίληψη στις ανθρώπινες σχέσεις και αυτό είναι απαραίτητο στη συγγραφή.
2. Σύστησέ μας το βιβλίο σου «Το λογισμικό της ευτυχίας».
Το «Λογισμικό της Ευτυχίας» είναι το δεύτερο βιβλίο μου. Είναι μυθιστόρημα που αναφέρεται στο πόσο δύσκολο είναι να βρει κάποιος την ευτυχία, εάν ακολουθεί το σημερινό life style. Μέσα από την πλοκή του δείχνει διεξόδους από ψυχοφθόρες καταστάσεις. Απόσταγμα της ιστορία που πραγματεύεται είναι ότι τελικά μπορεί να υπάρξει ευτυχία, αν όμως είναι κάποιος διαθέσιμος να δουλέψει και τα δικά του εσωτερικά εμπόδια που ασυνείδητα τα προβάλουμε στις σχέσεις μας.
3. Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσεις να γράφεις το βιβλίο σου;
Μου το ζήτησαν οι αναγνώστες του πρώτου μου βιβλίου.
4. Για ποιον λόγο να διαβάσουν οι αναγνώστες το βιβλιο «Το λογισμικό της ευτυχίας»;
Για να αναγνωρίζουν την κακοτοπιά που υπάρχει γύρω μας και πώς θα την αποφύγουν. Σε μια εποχή που όλα είναι ρευστά και αμφισβητήσιμα, υπάρχουν πνευματικά στηρίγματα, απλώς περιφρονούνται ως παρωχημένα ή ρομαντικά.
5. Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο;
Σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους. Από μαθητές Λυκείου μέχρι και συνταξιούχους.
6. Γιατί επέλεξες αυτόν τον τίτλο;
Τα πάσης φύσεως λογισμικά έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Τα θέματα όμως που αφορούν τη βελτίωση της ζωής μας μόνο με λογισμικά δε σχετίζονται. Υπάρχει λοιπόν σαρκασμός πίσω από αυτόν τον τίτλο. Στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι θα βρει την ευτυχία πέρα από την τρέχουσα κοινωνική αντίληψη γι΄αυτήν.
7. Ποιος/Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου Έλληνες ή ξένοι συγγραφείς;
Από τους κλασικούς μου αρέσει πολύ ο Άγγελος Τερζάκης και από τους σύγχρονους η Ιωάννα Καρυστιάνη. Φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα μεγάλα ονόματα, απλώς αυτοί με άγγιξαν περισσότερο. Σίγουρα επηρεάζει και η ψυχολογική μας κατάσταση όταν το διαβάζουμε.
8. Διάβαζες από μικρή βιβλία; Και τι ήταν αυτό που σε επηρέασε στη γραφή;
Όχι από μικρή. Πολλά βιβλία διάβασα στο πανεπιστήμιο και αργότερα, σε βαθμό βέβαια που κάλυψα αναδρομικά το κενό. Σε μικρότερη όμως ηλικία, μου άρεσε πολύ ο κινηματογράφος και τα καλοκαίρια πήγαινα πολύ συχνά στην Επίδαυρο. Πρόλαβα εξαιρετικές παραστάσεις με τον Μινωτή, τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, τον Τσακίρογλου, τη Λυδία Κονιόρδου και άλλους. Το καλοκαίρι του 1988 είχα δει όλες τις παραστάσεις. Αυτά που με έχουν επηρεάσει πολύ, είναι το «τίμημα» του Άρθουρ Μύλλερ ο «Γυάλινος κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς.
9. Ποια είναι η θέση του βιβλίου στην εποχή μας κατά τη γνώμη σου;
Σίγουρα όχι αυτή που του αξίζει! Παρόλο που υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία βιβλίων, οι άνθρωποι σήμερα διαβάζουν λιγότερο από κάθε άλλη εποχή και αυτό το πληρώνουμε πανάκριβα! Χάνεται η μνήμη και φτωχαίνει η γλώσσα. Και αυτά με τη σειρά τους συνεπάγονται έλλειψη συνθετικής σκέψης και κριτικής ικανότητας. Δύο θλιβερά χαρακτηριστικά που κυριαρχούν.
10. Σκέφτεσαι να γράψεις κι άλλο βιβλίο στο μέλλον;
Το έχω ήδη ξεκινήσει. Είναι τελείως διαφορετικό από τα δύο προηγούμενα. Μου αρέσει να πειραματίζομαι σε διαφορετικά είδη πεζού λόγου.