Δέκα ερωτήσεις για τη συγγραφέα Άννα Δενδρινού και το παραμύθι της “Το γράμμα της λευκής πουλάδας“.
1. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.
Γεννήθηκα και κατοικώ στην Πάτρα. Είμαι απόφοιτος των ΑΤΕΙ Πάτρας. Από το 1990 έως το 2012 εργάστηκα ως εκπαιδεύτρια για παιδιά με νοητική υστέρηση στο Θεραπευτικό – Παιδαγωγικό Κέντρο ΜΕΡΙΜΝΑ Πατρών και στη συνέχεια μέχρι σήμερα προσφέρω εθελοντικά την εργασία μου στο ίδιο ΚΕΝΤΡΟ, διδάσκοντας και παίζοντας θεατρικό παιχνίδι με τα παιδιά. Έχω παρακολουθήσει εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής Παιδικού Βιβλίου στο Ε.Κ.Ε.Β.Ι. και στο Εργαστήρι Αφήγησης Λαϊκών Παραμυθιών στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών με την Αγνή Στρουμπούλη. Έχω συμμετάσχει σε σεμινάρια θεατρικής παιδείας στην Πάτρα στο Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. – ΝΕ.ΛΕ. Αχαΐας, καθώς και σεμινάρια εμψύχωσης θεατρικού παιχνιδιού στο θεατρικό Εργαστήρι του θεάτρου «Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου και ένα κύκλο μαθημάτων με θέμα «Το θέατρο στα σχολεία» με τον κ. Θωμά Μοσχόπουλο. Επίσης, έχω παρακολουθήσει τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης στο Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Το 2014 παρακολούθησα το ετήσιο Εργαστήρι της κας Σάσας Βούλγαρη με θέμα «Αφήγηση στο Λογοτεχνικό Παραμύθι». Για αρκετά χρόνια συμμετείχα στο εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού με την ομάδα του κου Λάκη Κουρετζή.
2. Συστήστε μας το βιβλίο σας «Το γράμμα της λευκής πουλάδας».
Η Λευκή Πουλάδα, η μικρή ηρωίδα της ιστορίας, ζει σε ένα κοτέτσι, σε ένα παραδεισένιο αγρόκτημα, μαζί με τα άλλα πτηνά, τους φίλους της και τον Αρχηγό του κοτετσιού, τον Κοκορομανώλη. Όλοι μαζί μονιασμένοι και ξέγνοιαστοι, απολαμβάνουν τα δώρα της ζωής και τις ομορφιές της φύσης. Ώσπου, ένα πρωινό της Άνοιξης, ένα πουλί, μια κάργια, τους έφερε ένα άσχημο μαντάτο για ένα κακό θεριό, που έφτασε στην αυλή τους και θα άλλαζε τα όνειρά τους, θα άλλαζε τη ζωή τους. Αλήθεια, τι είναι ζωή;; Η μικρή Λευκή και όλα τα πτηνά θα το μάθουν μέσα από το γράμμα της προγιαγιάς της, που κρατά σφιχτά κάτω από τις φτερούγες της σαν φυλαχτό…
3. Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε το βιβλίο σας;
Την ιστορία την έγραψα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, που όλοι, ξαφνικά, βιώναμε μια περίεργη και πρωτόγνωρη κατάσταση, που όλοι νιώθαμε την καθημερινότητά μας να αλλάζει. Βιώναμε γεγονότα με ποικίλες ανατροπές γεμάτες φόβους και ανασφάλειες για το μέλλον μας και τα όνειρά μας, εγκλωβισμένοι σε μια πανδημία, που την προκάλεσε ένα κακό, θανατηφόρο τέρας, covid-19 μας το είπαν.
4. Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;
Σε όλες τις ηλικίες. Γιατί όπως μας διδάσκουν και τα λαϊκά μας παραμύθια, τα παραμύθια απευθύνονται τόσο στους μικρούς, όσο και στους μεγάλους. Στο συγκεκριμένο παραμύθι αναδύονται εικόνες και εμπεριέχονται μηνύματα, που έχουν να κάνουν με την καθημερινή μας συνύπαρξη με τη φύση και τα ζώα και γι’ αυτούς τους λόγους απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
5. Για ποιο λόγο να διαβάσουν οι αναγνώστες το παραμύθι «Το γράμμα της λευκής πουλάδας»;
Ο λόγος είναι ότι με την ιστορία αυτή με ένα αλληγορικό τρόπο θέλησα να περάσω μέσα το μήνυμα του αλληλοσεβασμού και της αγάπης, που μας κάνει όλους ευτυχισμένους. Γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στα όνειρα, στους στόχους, στη ζωή, αφού η αξία της ζωής, γενικότερα, είναι ο σπουδαιότερος στόχος.
6. Γιατί επιλέξατε για πρωταγωνίστρια του παραμυθιού σας μια μικρή πουλάδα;
Επέλεξα για πρωταγωνίστρια της ιστορίας μου μια κοτούλα, γιατί μέσω αυτού του άκακου πτηνού, που τόσο αυτή όσο και τα υπόλοιπα πτηνά είχαν ταλαιπωρηθεί από την προηγηθείσα πανδημία Η1-Ν1, παραλλήλησα και συνέδεσα την πανδημία του Κορωνοϊού, η οποία ταλαιπώρησε εμάς τους ανθρώπους.
7. Ποιος/Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας Έλληνες ή ξένοι συγγραφείς; Έχουν επηρεάσει το έργο σας;
Αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι η Ζωρζ Σαρή, η Άλκη Ζέη, ο Χρήστος Μπουλώτης καθώς και άλλοι Έλληνες παραμυθάδες και από τους ξένους ο Τζωρτζ Όργουελ, η Σαν-Μι Χουάνγκ, ο Κάρολος Ντίκενς. Και βέβαια περισσότερο ακόμη με έχουν επηρεάσει τα Λαϊκά Παραμύθια, που τα αγαπώ πολύ.
8. Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;
Το παραμύθι του Κάρολου Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες». Γενικότερα όμως καθένα βιβλίο δίνει τα δικά του μηνύματα.
9. Ποια είναι η θέση του βιβλίου στην εποχή μας κατά τη γνώμη σας;
Η θέση τού βιβλίου φαίνεται να έχει υποβαθμιστεί στην εποχή μας, εποχή του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και των ψηφιακών μέσων. Η άποψη αυτή ωστόσο είναι μάλλον παρακινδυνευμένη, διότι δεν ξέρουμε πόσοι από τους χρήστες των ηλεκτρονικών μέσων διαβάζουν χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές οθόνες. Ενώ λοιπόν η αγορά του εντύπου βιβλίου συρρικνώνεται συνεχώς παγκοσμίως, όμως παρατηρείται έκρηξη των νέων μέσων ή μορφών επικοινωνίας και διακίνησης των ιδεών.
10. Σκέφτεστε ήδη ποιο θα είναι το επόμενό σας βιβλίο;
Το επόμενο βιβλίο μου είναι, ήδη, υπό έκδοση και έχει τον τίτλο «Η μύτη το’ σκασε» και αναφέρεται στη διαφορετικότητα και όχι μόνο.